Köszöntő

Kedves Kollégák!

Szeptember 9-10-én kerül megrendezésre siófoki Residence Balaton Conference Hotelben a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság XIII. kongresszusa.

Reményeink szerint pandémia a tervezett időpontban már lehetővé teszi a személyes találkozást. Az elhúzódó vírushelyzet rányomta a bélyegét a minden napunkra, alvásunkra, interperszonális kapcsolatainkra. Így különösen fontos az ismételt személyes találkozás, a közvetlen konzultációk lehetősége, melyhez jó alkalmat szolgáltat a tervezett eseményünk.

Kongresszusunkon áttekintjük az alvásmedicína legfontosabb újdonságait.

Fontos változás, újdonság, hogy bevezetjük az ún. "keynote speaker" rendszert. Ennek keretében meghívott előadónk, Karel Sonka (Károly Egyetem, Prága) tart előadást a narkolepszia legfontosabb tudnivalóiról.

Mellőzött területe az orvoslásnak hazánkban a foglalkozásegészségügyi ismeretek és alvászavarok összefüggése. Számos esetben nehezen fogadják el a páciensek az OSAS diagnózisát, főleg olyan esetekben, amikor a szokásos klasszikus tünetek, panaszok hiányoznak. Megváltoztak alvási szokásaink a pandémia alatt. Kongresszusunkon ezekre a kérdésekre is választ keresünk.

A főbb témái a következők:

  • Inszomnia
  • Cikrkadián alvászavarok, foglalkozásegészségügyi vonatkozások.
  • Narkolepszia
  • OSAS: egy diagnózis - több betegség? (a fenotípusok jelentősége)
  • COVID-19 és alvászavarok
  • Gyermekgyógyászati szekció

A fentiek mellett immár hagyománynak tekinthető, hogy a klinikum művelői mellett a hazai alváskutatás jeles képviselői is bemutatkoznak kongresszusunkon.

A fentiek mellett természetesen lehetőség van szabadelőadások és poszterek bemutatására is.

A szakmai programok mellett a társasági események is további lehetőséget biztosítanak a kötetlen beszélgetésekre, szakmai tapasztalatcserére.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Dr. habil. Faludi Béla PhD

elnök

Alvástársaság

tanszékvezető egyetemi docens

Alvásmedicína Tanszék

Neurológia Klinika, PTE KK, Pécs


Dr. habil. Szakács Zoltán PhD

főtitkár

Alvástársaság

osztályvezető főorvos

Neurológiai Osztály

Honvédkórház, Budapest