Köszöntő

Tisztelt Kollégák, kedves Vendégeink!

A szervezőbizottság nevében nagyon sok szeretettel köszöntöm vendégeinket a Magyar Anatómus Társaság 2023. évi konferenciáján, melyet a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Anatómiai Intézete rendez. A MAT éves konferenciája minden anatómus számára egy várt, szeretett rendezvény, melyet hagyományosan körforgásszerűen rendezünk, váltva a budapesti és a vidéki helyszíneket. Öröm számunkra, hogy immár az új elméleti tömb adhat otthont a rendezvénynek, mely két évvel ezelőtt került átadásra és melyre karunk méltán lehet büszke.

Mivel az elmúlt év szeptemberében megrendezett konferencián részletes beszámolókat már hallhattunk az egyes intézetek munkájáról, ezért ebben az évben rendhagyó módon az oktatási kerekasztal helyett olyan, az oktatással kapcsolatos előadásokat válogattunk össze, mely mindannyiunk számára érdekes lehet. A Covid alatt számtalan új megoldás született, ami az anatómia és szövettan oktatást megváltoztatta, ugyanakkor a pandémia elmúltával korántsem értek véget a kihívások, melyeket meg tudunk beszélni ezeken az összejöveteleken. A MAT is társult tagja a FAMÉ2023 konferenciának, ahol több lehetőség nyílik a szorosan vett tudományos bemutatkozásra, így a jelen konferencia keretében a tudományos kutatások eredményeit elsősorban poszterek formájában várjuk. Ismét átadásra kerülnek az Anatómus Társasághoz köthető díjak, mint a hosszú múltra visszatekintő Lenhossék díj és nemrégen alapított Flerkó-Bárdos díj.

Konferenciánk további különlegessége, hogy helyet ad a 'LEANbody' - an ERASMUS+ Strategic Partnership grant' program rendezvényének, mely szorosan kapcsolódik a konferencia tematikájához, és részben a program támogatásával valósulhat meg az idei találkozónk. A pályázatban a következő egyetemek vesznek részt: University of Cambridge, Karolinska Institutet, Masaryk University Brno, University of Zagreb, University of Pécs. A pécsi anatómusok külföldi anatómusokkal azt vizsgálják a program keretében, hogy a hagyomágyos cadaverboncolás és a cadaver melletti szigorlatoztatás miért kikerülhetetlen minőségi elemek, ha a globalizált felsőoktatás kihívásaira erőteljes, hatékony és fenntartható megoldásokat keresünk. Az egyik szekciót ennek a programnak szenteltük, a magyar anatómus közösség megismerheti a többi egyetem képviselőit, oktatási szokásait.

A színes társasági programokkal pedig igyekszünk emlékezetessé tenni az itt töltött időt és minél több lehetőséget teremteni a kollégák közötti személyes interakcióra. Kívánom, hogy oktatási, kutatási tapasztalatokkal és baráti beszélgetésekkel teli élményekben legyen része minden kedves vendégünknek. 

Prof. Reglődi Dóra

elnök

Magyar Anatómus Társaság

Intézetigazgató

Anatómiai Intézet

PTE ÁOK, Pécs

Dr. Tamás Andrea

szervezőbizottsági tag

Magyar Anatómus Társaság

egyetemi docens

Anatómiai Intézet

PTE ÁOK, Pécs

Dr. Nagy András Dávid

szervezőbizottsági tag

Magyar Anatómus Társaság

egyetemi docens

Anatómiai Intézet

PTE ÁOK, Pécs


Project címe: LEANBODY

Projekt kód: 2021-1-HU01-KA220-HED-000027542

Projekt konferencia esemény neve: Symposium on Quality of Teaching Anatomy event in Pécs